luni, 11 aprilie 2011

Tuberoza (chiparoasa)

Tuberozele, denumite si chiparoase, au tije florale cu numeroase flori albe, foarte puternic parfumate, care apar in august-septembrie. Fiind taiate, se pot pastra in apa 2-3 saptamani. Nu este bine insa ca peste noapte vasul cu flori de tuberoze sa fie tinut in dormitor, deoarece mirosul puternic poate provoca dureri de cap.
In pamant, planta prezinta bulbi de diferite marimi si varste. Inmultirea se face prin bulbi care se planteaza in camp in luna aprilie. Sunt floriferi bulbii mari, cu diametrul de 4-5cm, in varsta de 3-4ani. Este insa posibil ca unele plante sa nu infloreasca din primul an, Bulbii mici devin floriferi in anii urmatori dupa plantare, cand ajung la diametrul de 4-5cm.

Distantele de plantare sunt 20-30cm intre randuri si 15-20 cm pe rand, iar adancimea 8-10cm (in functie de marimea bulbului). Tuberozele prefera terenuri insorite, umede, usoare, adapostite de vant. Cand s-au deschis 2-3 flori de la baza ciorchinelui se poate face recoltarea florilor pentru a fi pastrate in vase cu apa. Deoarece tuberozele nu rezista la gerurile de iarna, in fiecare an, toamna dupa caderea brumei, se scot plantele din pamant impreuna cu bulbii si cu radacinile. Tuberozele se pot cultiva si ca plante de ghiveci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu