duminică, 10 aprilie 2011

Floarea de piatra (portulac)

Floarea de piatra este o planta putin pretentioasa fata de conditiile de cultura, preferand totusi locurile nisipoase si insorite. Poate fi semanata si pe aleile pietruite, printre dalele de piatra. Inaltimea plantei este de 10-12 cm, iar florile pot fi formate din 4-5 petale sau mai multe, de diferite culori: rosii, galbene, portocalii, albe, etc. Inflorirea are loc din iunie pana toamna, numai pe timp insorit. Spre seara, florile se inchid.


Inmultirea se face prin seminte, fie obtinandu-se mai intai rasaduri, prin insamantarea in rasadnite sau ladite (februarie-martie), fie prin semanat direct in camp (aprilie-mai). Inmultirea se poate realiza si prin autoinsamanarea, adica din semintele scuturate in anul precedent. Pentru inmultirea portulacului cu flori involte este indicata metoda butasirii. Butasii se fac vara sau toamna din lastari si se pun in cutii cu pamant nisipos pentru inradacinare, tinandu-se in conditii de semiumbra.

Distantele de plantare sau insamantare a portulacului sunt mici: 15-20cm. In timpul vegetatiei nu este necesar sa se faca decat plivitul de buruieni. Pentru obtinerea semintelor trebuie avut in vedere ca fructele (capsulele) de portulac crapa la maturitate si-si scutura lesne semintele. De aceea este bine ca recoltarea capsulelor sa se faca inainte ca ele sa se scuture pentru a se evita pierderea semintelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu