duminică, 10 aprilie 2011

Garoafa

Se cunosc circa 200 de specii de garoafe, unele fiind anuale, altele bienale sau chiar perene. Plantele ating inaltimea de 40-50cm, purtand flori simple sau involte, frumos mirositoare, cu diametrul de 4-6 cm, de diferite culori (rosu, roz, galben, alb, etc)
Inmultirea se face prin seminte, care se seamana in februarie-martie, in rasadnita sau ladite de 55/35/8cm. Pentru o astfel de ladita trebuie circa 1g de samanta. Deoarece semintele au putere de strabatere slaba, lada se acopera dupa semanat cu geam (pentru mentinerea umezelii) sau cu o hartie care se mentine permanent umeda, In vederea aerisirii, geamul se ridica zilnic cateva ore. Cand apare coltul, semanatura se acopera cu un strat subtire de pamant nisipos, iar deasupra se presara praf de carbune. Udatul se incepe moderat, dupa aparitia cotiledoanelor. Dupa rasarirea plantelor, cand apar primele frunze adevarate, se executa 1-2 replicari. Prima replicare se face la 4*4 cm, iar a doua la 7*7cm sau la ghivece cu diametrul de 6-7cm.
Inflorirea plantelor incepe la circa 5 luni dupa insamantare (vara), durand toata toamna. Odata cu racirea vremii, garoafele Chabaud se pot transplanta la ghivece si se pot adaposti in locuri calde si luminoase. In acest caz inflorirea plantelor continua pana toamna tarziu.
In timpul vegetatiei, in afara de udat, se face afanarea solului si ingrasarea suplimentara de 2 ori pe luna cu o solutie de ingrasamant de pasari. Este bine sa se faca si bobocitul. Aceasta lucrare consta in indepartarea bobocilor laterali, lasandu-se numai cel din varf, In felul acesta se obtin flori mari si frumoase.
In vederea obtinerii semintelor, trebuie indepartate tijele cu flori simple, pentru a ramane numai cele cu flori involte (batute). In acest caz, capsulele (fructele) se recolteaza cand se ingalbenesc si crapa la varf, iar semintele apar inchise la culoare (aproape negre).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu