luni, 11 aprilie 2011

Tuberoza (chiparoasa)

Tuberozele, denumite si chiparoase, au tije florale cu numeroase flori albe, foarte puternic parfumate, care apar in august-septembrie. Fiind taiate, se pot pastra in apa 2-3 saptamani. Nu este bine insa ca peste noapte vasul cu flori de tuberoze sa fie tinut in dormitor, deoarece mirosul puternic poate provoca dureri de cap.
In pamant, planta prezinta bulbi de diferite marimi si varste. Inmultirea se face prin bulbi care se planteaza in camp in luna aprilie. Sunt floriferi bulbii mari, cu diametrul de 4-5cm, in varsta de 3-4ani. Este insa posibil ca unele plante sa nu infloreasca din primul an, Bulbii mici devin floriferi in anii urmatori dupa plantare, cand ajung la diametrul de 4-5cm.

Distantele de plantare sunt 20-30cm intre randuri si 15-20 cm pe rand, iar adancimea 8-10cm (in functie de marimea bulbului). Tuberozele prefera terenuri insorite, umede, usoare, adapostite de vant. Cand s-au deschis 2-3 flori de la baza ciorchinelui se poate face recoltarea florilor pentru a fi pastrate in vase cu apa. Deoarece tuberozele nu rezista la gerurile de iarna, in fiecare an, toamna dupa caderea brumei, se scot plantele din pamant impreuna cu bulbii si cu radacinile. Tuberozele se pot cultiva si ca plante de ghiveci.

duminică, 10 aprilie 2011

Floarea de piatra (portulac)

Floarea de piatra este o planta putin pretentioasa fata de conditiile de cultura, preferand totusi locurile nisipoase si insorite. Poate fi semanata si pe aleile pietruite, printre dalele de piatra. Inaltimea plantei este de 10-12 cm, iar florile pot fi formate din 4-5 petale sau mai multe, de diferite culori: rosii, galbene, portocalii, albe, etc. Inflorirea are loc din iunie pana toamna, numai pe timp insorit. Spre seara, florile se inchid.


Inmultirea se face prin seminte, fie obtinandu-se mai intai rasaduri, prin insamantarea in rasadnite sau ladite (februarie-martie), fie prin semanat direct in camp (aprilie-mai). Inmultirea se poate realiza si prin autoinsamanarea, adica din semintele scuturate in anul precedent. Pentru inmultirea portulacului cu flori involte este indicata metoda butasirii. Butasii se fac vara sau toamna din lastari si se pun in cutii cu pamant nisipos pentru inradacinare, tinandu-se in conditii de semiumbra.

Distantele de plantare sau insamantare a portulacului sunt mici: 15-20cm. In timpul vegetatiei nu este necesar sa se faca decat plivitul de buruieni. Pentru obtinerea semintelor trebuie avut in vedere ca fructele (capsulele) de portulac crapa la maturitate si-si scutura lesne semintele. De aceea este bine ca recoltarea capsulelor sa se faca inainte ca ele sa se scuture pentru a se evita pierderea semintelor.

Micsuneaua (mixandra)

Este o planta ce se cultiva atat in gradina cat si in ghivece, se pastreaza pe balcoane sau la ferestre, pentru florile sale placut mirositoare si care pot fi diferit colorate (albe, roz, rosii, violet), simple sau batute.
Mai cunoscuta este mixandra de vara, care infloreste in perioada iunie-august si se inmulteste prin seminte. Insamantarea se face in rasadnite sau ladite, in perioada februarie-martie. Cand plantele au 2-3 frunzulite se face replicatul. Rasadurile se planteaza la loc definitiv in lunile aprilie-mai, la distanta de 25-30cm, intr-un teren bine ingrasat din toamna, situat la loc insorit. Trebuie stiut insa ca plantele cu flori involte nu produc seminte.



In ceea ce priveste ingrijirea culturii de micsunele, insistam asupra necesitatii udatului abundent dupa plantare, evitand insa udarea frunzelor, ceea ce ar putea produce ingalbenirea lor. In timpul vegetatiei, apa sa nu stagneze pe stratul respectiv. In vederea obtinerii de seminte care vor da in anul viitor plante cu procent mare de flori involte, este indicat ca dupa inflorire sa se inceteze udatul, iar la recoltare sa se retina numai fructele mai scurte.

Regina noptii

 Plantele acestei specii floricole sunt inalte de 80-100cm, purtand flori tubuloase, albe, placut mirositoare, mai ales noaptea si in zilele noroase, pentru care se cultiva mai ales in preajma ferestrelor. Regina noptii se inmulteste prin seminte, care se seamana in rasadnita sau ladite (martie-aprilie). Rasadurile se repica o data, iar plantarea lor la loc defintiv se face in luna mai, dupa trecerea pericolului de brume de primavara, la distanta de 40-50cm. Insamantarea se poate face si direct in gradina, pe la sfarsitul lunii aprilie.

 
Pamantul prefereat de regina notpii este cel permeabil, insorit, bine ingrasat si lucrat. infloreste multumitor si in conditii de semiumbra. In timpul vegetatiei se aplica cateva ingrasari suplimentare, iar in perioadele secetoase se face cat mai des udatul.

 Pentru mentinerea umiditatii solului se poate aplica mulcirea, adica acoperirea spatiului dintre plante cu gunoi semidescompus. Inflorirea dureaza mult timp, din luna iunie pana toamna tarziu. Semintele de regina noptii isi mentin capacitatea de germinatie circa 4 ani

Garoafa

Se cunosc circa 200 de specii de garoafe, unele fiind anuale, altele bienale sau chiar perene. Plantele ating inaltimea de 40-50cm, purtand flori simple sau involte, frumos mirositoare, cu diametrul de 4-6 cm, de diferite culori (rosu, roz, galben, alb, etc)
Inmultirea se face prin seminte, care se seamana in februarie-martie, in rasadnita sau ladite de 55/35/8cm. Pentru o astfel de ladita trebuie circa 1g de samanta. Deoarece semintele au putere de strabatere slaba, lada se acopera dupa semanat cu geam (pentru mentinerea umezelii) sau cu o hartie care se mentine permanent umeda, In vederea aerisirii, geamul se ridica zilnic cateva ore. Cand apare coltul, semanatura se acopera cu un strat subtire de pamant nisipos, iar deasupra se presara praf de carbune. Udatul se incepe moderat, dupa aparitia cotiledoanelor. Dupa rasarirea plantelor, cand apar primele frunze adevarate, se executa 1-2 replicari. Prima replicare se face la 4*4 cm, iar a doua la 7*7cm sau la ghivece cu diametrul de 6-7cm.
Inflorirea plantelor incepe la circa 5 luni dupa insamantare (vara), durand toata toamna. Odata cu racirea vremii, garoafele Chabaud se pot transplanta la ghivece si se pot adaposti in locuri calde si luminoase. In acest caz inflorirea plantelor continua pana toamna tarziu.
In timpul vegetatiei, in afara de udat, se face afanarea solului si ingrasarea suplimentara de 2 ori pe luna cu o solutie de ingrasamant de pasari. Este bine sa se faca si bobocitul. Aceasta lucrare consta in indepartarea bobocilor laterali, lasandu-se numai cel din varf, In felul acesta se obtin flori mari si frumoase.
In vederea obtinerii semintelor, trebuie indepartate tijele cu flori simple, pentru a ramane numai cele cu flori involte (batute). In acest caz, capsulele (fructele) se recolteaza cand se ingalbenesc si crapa la varf, iar semintele apar inchise la culoare (aproape negre).